Siirry pääsisältöön

Tervetuloa blogiin!


Ensimmäiseksi, vastauksia kysymyksiin...


Mikä tämä blogi on?


Kuten nimi kertoo, tämä blogi on omistettu vanhoille tietokoneille, ajalta ennen kotimikrojen ryntäystä. Ajalta kun muistit olivat ferriittiä ja tallennusmedia paperinauhaa. Siis ihan oikeasti vanhoille, sellaisia joista moni ei ole kuullutkaan.

Tai no, kyllä tämä muutakin käsittelee, mutta vanhan tekniikan puolella ollaan, teollisuusautomaation ja automaattisen tietojen käsittelyn historiassa. Eikä tässä blogissa jaaritella pelkästään menneistä ajoista pintapuolisesti, vaan tutkitaan mitä nämä muinaiset mini- ja keskustietokoneet ovat syöneet sekä perehdytään koko tietoyhteiskuntamme juuriin.

Tietokoneen varhaisvuodet ovat mielenkiintoista aikaa. Oikeastaan kaikki mitä meillä nyt on, löytyivät jo 60- ja 70-luvulla; tietoverkot, prossessiautomaatio, CAD/CAM, (C)NC-koneet. keskusteluryhmät (BBS), sähköiset tietokannat ja palvelut, kuten pankkipalvelut. Yhteiskunnallisesti tietokoneen merkitys on ollut suurin juurikin noina vuosikymmeninä, ilman että sitä tavallinen tallaaja sitä edes välttämättä huomasi.

Ja mikä merkityksellisintä, ATK-utopia lopulta toteutui. Ei ehkä kaikessa loistossaan paperittomine toimistoineen (paperin määrä kun vain lisääntyy...) ja robottipalvelijoineen, mutta ainakin hyödykkeiden hintojen laskuna, tylsien töiden loppumisena ja maailman pienentymisenä. On eri asia oliko se kaikkien mielestä hyvä käänne ihmiskunnalle, mutta joka tapauksessa yhtä merkittävä kuin tulen tai pyörän keksiminen.


Miksi perustit blogin?


Suomessa mini- ja keskustietokoneiden harrastus ei ole erityisen suosittua, johtuneeko siitä ettei köyhässä Suomessa ollut edes 70-luvun alussa kuin toistasataa tietokonetta, eikä moni päässyt tekemään lähempää tuttavuutta koneiden kanssa. Toista oli kotitietokoneiden valtakausi parikymmentä vuotta myöhemmin; Commodoret ja muut valtasivat olohuoneet ja loppu onkin historiaa, joka on säilössä jälkipolville satojen harrastajien toimesta.

Pyrin omilla toimillani etteivät mini- ja keskustietokoneet olisivat historiaa paperilla. Kerään, tutkin, korjaan, käytän, ehkä modaan paremmaksikin ja kerron sitten blogissa kuvien kera miten nämä muinaiset jättiläiset ovat toimineet.


Kuka olet?


CNC- ja automaatioalan yrittäjä, joka on tehnyt vähän kaikkea tekniikkaan liittyen. Ja niin paljon että on tullut tarve palata tietokoneen ja automaation juurille harrastamisen muodossa (...vaikka en ole edes noina tietokoneiden kultaisina vuosina edes elänyt ;)

Toki minäkin aloitin Commodorella, sitten Amigat, PC, mikrokontrollerit, logiikat ja monet muut. Jokaisessa koneessa on ollut oma viehätyksensä, mutta sitä todellista koneen sielua ei voi löytää kuin yli 30 vuoden takaisesta raudasta.


Ja vielä loppuun...


Pidemmän tähtäimen suunnitelma on perustaa elävä tietokonemuseo. Museo jossa koneet iästä riippumatta saatetaan toimintakuntoon. Ei esineitä pölyttämässä, vaan esineitä elossa. Oma mottoni on ollut: "Jos se on ihmisen tekemä, se on ihmisen korjattavissa".

Jos koet että sinullakin on vähän samankaltaista "taipumuksia" tai haluat kertoa omia muistelujasi noilta ajoilta, niin ota yhteyttä!

Otan myös lahjoituksia vastaan. Kaikki käy aina 50-luvulta 80-luvulle, kokonaiset koneet koosta riippumatta, oheislaitteet, osat, kirjallisuus ja myös vinkit, mistä moisia koneita vielä voisi löytää! Korvauksenkin saa, jos sellaisen haluaa. Kaikki apu on tervetullutta!


- Johannes Thelen

Kommentit

 1. Lienee jo tullut sinulle vastaan harrastuksesi myötä http://suomentietokonemuseo.fi/
  Jyväskylästä Kanavuoren tunneleista saattaisi löytyä uusia projekteja tuon IBM:n jatkoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Terve! Kanavuoren tietokonemuseossa on tullut tänä vuonna vietettyä aikaa enemmän ja vähemmän. Pojilla kun on siellä toinen 1800:nen aka "Betsy" ja siihen täydellinen räkki ohjekirjoja (saa nähdä jos joskus pääsee senkin tekohengittämään). Iso kiitos kuuluu heille harrastukseni tukemisesta, ovat olleet Heili-projektin osalta erittäin avuliaita!

   Ps. Siellä on todella uskomaton kokoelma ihan maailman mittakaavassakin, teen jossain kohtaa oman postauksen Kanavuoren koneista, kunhan vain ehdin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi löytö talliin - IBM 1800

IBM 1800. On se upea.

Joskus se päivä paistaa risukasaankin, tällä kertaa aivan uskomattoman kokoisen ja upean IBMn muodossa. Olin kerännyt vuosien aikana kokoelman 80-luvun tietokoneita, en itseäni varten vaan lähinnä siksi, että joku muu tulisi tarvitsemaan niitä kokoelmiinsa tulevaisuudessa. Oma kiinnostukseni kun on ollut mineissä ja mainframeissa, jenkkejä myöten olen yrittänyt jotain jättiläistä saada tallin nurkkaan.

Reilu vuosi sitten aloin hukkaamaan kasarikokoelmaa ja kyselin kaikilta koneiden noukkijoilta tietääkö kukaan mitään tosi vanhaa tietokonetta jossain päin Suomea. Yksi Atari 800:sta kiinnostunut kaveri vinkkasi, että Outokummussa on vanha, rekan kokoinen tietokone toimettomana.

Koska fiksaationi mainframe-tietokoneisiin on melko huolestuttavalla tasolla (ainakin tyttöystävän mielestä) oli pakko kaivaa kaverilta kaikki tieto koneesta. Yhteystiedot tulivat mistä kysyä lisää ja pari kuvaa, joista sitten lähti jakkara alta. Tunnistin heti mistä on kyse, IBM 1800, ikälu…

IBM 1800 - Ensimmäiset savut

Voin vihdoin ilmoittaa kaikille blogin lukijoille, että Heili on on saanut sähköä sisuksiinsa ja on melkoisen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa, ainakin olosuhteet huomioon ottaen. Tietenkään tämä ei tapahtunut ihan päivässä, vasemmalla kädellä huitaisten tai ilman ongelmia ja armotonta skopettamista.

Alkuun virtalähteet 1800:ssa on 18 virtalähdettä, joiden kaikkien tarpeellisuus ei ole selvinnyt blogin kirjoittajallekaan. Samaa jännitettä on useampaa ja koot ovat hurjia: isoimmat 6V/18A ja massaa yli kymmenen kilon. 

Virtalähteissä on yksi erikoinen piirre, niiden pitää ola vähintään 25% kuormalla, jotta regulointi toimii oikein. Tämä ongelma on ratkaistu koneen sisällä nipulla tehovastuksia, jotka syövät neljänneksen virtalähteiden tehosta lämmöksi, riippumatta tekeekö tietokone yhtään mitään. 
Testasin ensin jokaisen virtalähteen yksitellen pöydällä suoraan sukotulpasta, apuna skooppi ja nippu autonpolttimoita keinotekoiseksi kuormaksi. 17 virtalähdettä selviytyi hyvin testistä, v…

IBM 1800 - Se toimii sittenkin

Pahoitteluni lukijoilleni alkuun blogin luvattoman pitkästä hiljaiselosta. Lupasin reilu kuukausi sitten kommenttiosiossa juttua viikonlopuksi (...tosin en sanonut mille viikonlopulle ;), mutta yksinkertaisesti aika on ollut sen verran kortilla, ettei näihin harrastuksiin ole ehtinyt paneutumaan. No nyt sitä juttua kuitenkin tulee kahden kuukauden ajalta, kahdessa osassa!


Ensimmäinen ohjelma Pessimisti ei pety, ei edes tälläkään kertaa; vastoin kaikkia odotuksia ja/tai todennnäköisyyksiä, Heili ajoi jo ensimmäiset testiohjelmat parisen kuukautta sitten. Ei kylläkään kovin kummoisia, sillä interface PC:n ja Heilin välillä on vielä kesken. Ohjelmat pitää vieläkin naputella taulun kytkimien kautta binäärinä ja ymmärrettävistä syistä, Y-sukupolven edustajan pää ei yksinkertaisesti kestä (vaikka kytkimien ketkuttelu onkin kivaa aikansa).

1130/1800:n yhden rekisterin arkkitehtuuri (accumulator-based architecture) on vähänkään moderneihin koneisiin tottuneelle hiukan omituinen. Ohjelmoijall…

Kuulumisia pitkän tauon jälkeen

Nyt alkaa olemaan jo aika päivittää blogiin jotain, sillä edellisestä kerrasta on jo yli vuosi ja kommenttiosuuksissa on tullut parikin kertaa luvattua uutta materiaalia milloin mihinkin mennessä. Ikävä kyllä vuosi on ollut niin kiireinen ja syy se tuttu, oma yritys ja ne kymmenet siihen liittyvät projektit.

Ajattelin ensin viimeistellä ja julkaista yli vuosi sitten aloittamani IBM:n kovalevynjutun, mutta yksinkertaisesti se ei ole vieläkään valmis ja jutun koko on turvonnut raamatullisiin mittasuhteisiin. Kovalevyihin liittyvä historia, mekaniikka, elektroniikka, formaatti, rajapinnat, softa ja muu on monimutkainen ja vieläpä äärettömän sekava kokonaisuus IBM:n tapauksessa.

Mutta tuon valmistumista odotellessa voidaan ottaa sillisalaattimainen yhteenveto mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut lahtelaisella muinaistietokonerintamalla. Aloitetaan Suomen tietokonehistoriaa ravistelevalla jutulla.


Esko Koho ja Suomen ensimmäinen kotitietokone

Mikä oli Suomen ensimmäinen kotitietokone?…