Siirry pääsisältöön

HP1000 - Paketti saapuu


TNT kiikutti vihdoin ostamani HP1000:nen valtameren toiselta puolelta. Tarkalleen ottaen kyseessä on HP2109 E-series, mutta HP:n sekavan mallinumeroinin takia tätä kutsutaan 1000-sarjaksi (tai 21MX-sarjaksi). Aivan uskomattoman upea laite kunnoltaan, jos huomioidaan että tämä on 30...40 vuotta vanha.



Hirveästi ei ollut aikaa leikkiä koneella, johtuen työkiireistä, mutta tässäpä pieniä ensivaikutelmia, luokattoman huonolla kamerapuhelimella otettuna...



Alkuperäinen omistaja on näköjään ollut US Navy, käyttötarkoitus kilven mukaan "part of radcom station"...eli jokin tutkan pääte..? Valmistajan tarrassa lukee Grumman Aerospace Division, eli mitä todennäköisimmin tämä on ollut osa jotain kyseisen valmistajan tutkajärjestelmää. Ties vaikka on ollut mukana Perisianlahden rähinöissä 90-luvun alusssa.

Sitten meneekin mielenkiintoiseksi. On selvää että osa väylissä olevista korteista on uudempia kuin kone itse, mutta erityisesti yksi kortti pisti silmään.


20 vuotta liian uusi osa

Ethernet-liitin? SCSI-liitin? Piirien päiväykset 1995..? Kyllä, HP:lla tuki näille 70-luvun ihmeille kesti pitkälle 90-luvulle ja koneita on varmaan vieläkin käytössä. Tämä Ethernet/SCSI-sovitin (jos siis on edes, voihan tuo RJ45-liitäntä olla vaikka voileipägrillille) on jonkun kolmannen osapuolen tekele, harmi ettei nimeään viitsinyt raapaista omaa nimeään siihen. Todennäköisesti kortti on jonkin sortin levyasemaemulaattori. Jos joku tunnistaa mistä on kyse, niin saa postia laittaa!


Etummaisen väylän kortteja: muistia, muistinohjaimia, muistinsuojausta.


...ja taaemman väylän (IO:ta, IO:ta, IO:ta, mysteeri-ROM-kortti ja kellokortti)


Aparaatin pohjasta löytyy CPU-kortti ja käskykannan laajennuskortti

Kuten aiemmassa postauksessani kerroin, on kyseessä 16-bittinen, TTL-pohjainen minitietokone. Erikoisuutena muokattava mikrokoodi, joka sitten mahdollisti enemmän tai vähemmän jännittäviä ominaisuuksia omana aikanaan. Ja kun tämä on E-series (Extended) on tietysti käskyjä lisää. Ne löytyvät mikrokoodi/käskylaajennuskortilta CPU-kortin alta. Ja tuo iso kortti on todellakin CPU. Siis ei emolevy, vaan CPU ;) ...mitat noin 50cm x 40 cm!


Tässä HP:ssä ei tarvi enää binary loaderia napsutella muistiin taulun kytkimistä, ROM-piiriltä saa valita mieleisensä boottivälineen.

Entä sitten tälläisen matolaatikon suorituskyky? Vaikka suorituskyvyn vertaaminen kahden aivan eri käyttöön tarkoitun koneen välillä voi ollakin epäreilua, niin rakkaaseen C64:n MOS6502/6510-suorittimeen on tämä HP olisi karkeasti noin 2...4 kertaa nopeampi. Tässä yksilössä muistia 64kw + 64kw, laajennettavissa aina megatavuun asti (...ankaralla bank switch'llä, osoiteväylä on nimittäin 15-bittinen, viimeinen bitti ilmaisee epäsuoraa muistinosoitusta). IO-väylän tiedonsiirto 1Mw / sek. Rajuja vehkeitä omana aikanaan!

Seuraavassa osassa sitten tutkitaan HP:n sielunelämää ja katsotaan herääkö se henkiin.

Kommentit

  1. Taitaa olla tutkan testipenkin pala entisessä elämässään tuo:

    http://skyfiredragon.deviantart.com/art/Radcom-454399694

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Selvisi sekin sitten, sieltähän se on peräisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti