Siirry pääsisältöön

Lahjoitukset


Koska kokoelma ei koskaan ole valmis, otan lahjoituksia vastaan. Korvauskin on luvassa!

Etsinnässä lähinnä ferriittimuistilla olevat mini- ja keskustietokoneet ajalta 1960...1980. Vinkkejä saa kanssa laittaa mistä voisi löytää moisia pelejä.

Tällä hetkellä polttavin tarve olisi näille:
- Nokia Mikko 1, 2, 3, 4 (minitietokone), esim. 3/16, 3/36, 3/18, 3/28
- Nokia MPS10
- Nokia NOP 30 ja VDU N80 -päätteet
- Nokia Prodigit ja Shopdigit -kassapäätteet
- Kaikki kirjallisuus ja muu rekvisiitta ylläoleviin ja muihin Nokia Elektroniikan aikaisiin koneisiin
- DEC PDP-8/e tai PDP-8/f kuoret tai koko kone. Sain sattumalta Nokia Autocookissa olleen PDP-8:n levyt, mutta ikävä kyllä kuoret olivat kadonneet.
- IBM Model B DP-modifioitu sähkökirjoituskone (kts. blogista). Tavallinenkin B-malli käy. Yksi saatu! Kiitokset ATK-museolle!

Muita mieluisia koneita kokoelmaani olisivat mm.
- IBM 5100, 5110, 5120, System/3, /32, /34. /36, /360, /370, 1130, 1800, 1620, jne.
- HP125, HP200, 21xx, HP1000, HP2000, HP3000, HP-8x
- Honeywell DDP-516, H316, H516
- DEC PDP-8, PDP-11
- Data General Nova kaikki mallit
- Prolog M900 tai M980 (EPROM-ohjelmoija)
- graafiset työasemat 80-luvun alusta
- terminaalit (Datapoint, Lear Siegler, Nokia VDU 210, Nokia N80, Tektronix, jne.) 
- kaukokirjoittimet (Teletype ASR33, jne.)
- PLC:t, datankeräysjärjestelmät, CNC- ja NC-ohjaukset (ennen 80-lukua)
- varhaiset prosessinohjaimet ja muu rekvisiitta, kuten Nokia PP6500 (Autocook)
- mekaaniset laskukoneet sekä paperikorttien ja -nauhojen käsittelylaitteet
- kaikki alan kirjallisuus ja ohjelmistot
...ja tietysti valokuvat ja tarinat ATK:n kultaisilta vuosilta ovat myös tervetulleita!

Toki saa tarjota ihan mitä tahansa, sellaisiakin mistä ei ole varma onko se edes tietokone. Laita vain kuva, niin arvuutellaan yhdessä mikä se on!

Täältä löydät yhteytietoni.


Ps. Kokoelmaan on kertynyt kaikenlaista matkan varrella, joten jos sinulla on jotain vanhaa tietokonetta tai varaosaa haussa, niin saa kysellä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi löytö talliin - IBM 1800

IBM 1800. On se upea.

Joskus se päivä paistaa risukasaankin, tällä kertaa aivan uskomattoman kokoisen ja upean IBMn muodossa. Olin kerännyt vuosien aikana kokoelman 80-luvun tietokoneita, en itseäni varten vaan lähinnä siksi, että joku muu tulisi tarvitsemaan niitä kokoelmiinsa tulevaisuudessa. Oma kiinnostukseni kun on ollut mineissä ja mainframeissa, jenkkejä myöten olen yrittänyt jotain jättiläistä saada tallin nurkkaan.

Reilu vuosi sitten aloin hukkaamaan kasarikokoelmaa ja kyselin kaikilta koneiden noukkijoilta tietääkö kukaan mitään tosi vanhaa tietokonetta jossain päin Suomea. Yksi Atari 800:sta kiinnostunut kaveri vinkkasi, että Outokummussa on vanha, rekan kokoinen tietokone toimettomana.

Koska fiksaationi mainframe-tietokoneisiin on melko huolestuttavalla tasolla (ainakin tyttöystävän mielestä) oli pakko kaivaa kaverilta kaikki tieto koneesta. Yhteystiedot tulivat mistä kysyä lisää ja pari kuvaa, joista sitten lähti jakkara alta. Tunnistin heti mistä on kyse, IBM 1800, ikälu…

IBM 1800 - Ensimmäiset savut

Voin vihdoin ilmoittaa kaikille blogin lukijoille, että Heili on on saanut sähköä sisuksiinsa ja on melkoisen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa, ainakin olosuhteet huomioon ottaen. Tietenkään tämä ei tapahtunut ihan päivässä, vasemmalla kädellä huitaisten tai ilman ongelmia ja armotonta skopettamista.

Alkuun virtalähteet 1800:ssa on 18 virtalähdettä, joiden kaikkien tarpeellisuus ei ole selvinnyt blogin kirjoittajallekaan. Samaa jännitettä on useampaa ja koot ovat hurjia: isoimmat 6V/18A ja massaa yli kymmenen kilon. 

Virtalähteissä on yksi erikoinen piirre, niiden pitää ola vähintään 25% kuormalla, jotta regulointi toimii oikein. Tämä ongelma on ratkaistu koneen sisällä nipulla tehovastuksia, jotka syövät neljänneksen virtalähteiden tehosta lämmöksi, riippumatta tekeekö tietokone yhtään mitään. 
Testasin ensin jokaisen virtalähteen yksitellen pöydällä suoraan sukotulpasta, apuna skooppi ja nippu autonpolttimoita keinotekoiseksi kuormaksi. 17 virtalähdettä selviytyi hyvin testistä, v…

IBM 1800 - Se toimii sittenkin

Pahoitteluni lukijoilleni alkuun blogin luvattoman pitkästä hiljaiselosta. Lupasin reilu kuukausi sitten kommenttiosiossa juttua viikonlopuksi (...tosin en sanonut mille viikonlopulle ;), mutta yksinkertaisesti aika on ollut sen verran kortilla, ettei näihin harrastuksiin ole ehtinyt paneutumaan. No nyt sitä juttua kuitenkin tulee kahden kuukauden ajalta, kahdessa osassa!


Ensimmäinen ohjelma Pessimisti ei pety, ei edes tälläkään kertaa; vastoin kaikkia odotuksia ja/tai todennnäköisyyksiä, Heili ajoi jo ensimmäiset testiohjelmat parisen kuukautta sitten. Ei kylläkään kovin kummoisia, sillä interface PC:n ja Heilin välillä on vielä kesken. Ohjelmat pitää vieläkin naputella taulun kytkimien kautta binäärinä ja ymmärrettävistä syistä, Y-sukupolven edustajan pää ei yksinkertaisesti kestä (vaikka kytkimien ketkuttelu onkin kivaa aikansa).

1130/1800:n yhden rekisterin arkkitehtuuri (accumulator-based architecture) on vähänkään moderneihin koneisiin tottuneelle hiukan omituinen. Ohjelmoijall…

Kuulumisia pitkän tauon jälkeen

Nyt alkaa olemaan jo aika päivittää blogiin jotain, sillä edellisestä kerrasta on jo yli vuosi ja kommenttiosuuksissa on tullut parikin kertaa luvattua uutta materiaalia milloin mihinkin mennessä. Ikävä kyllä vuosi on ollut niin kiireinen ja syy se tuttu, oma yritys ja ne kymmenet siihen liittyvät projektit.

Ajattelin ensin viimeistellä ja julkaista yli vuosi sitten aloittamani IBM:n kovalevynjutun, mutta yksinkertaisesti se ei ole vieläkään valmis ja jutun koko on turvonnut raamatullisiin mittasuhteisiin. Kovalevyihin liittyvä historia, mekaniikka, elektroniikka, formaatti, rajapinnat, softa ja muu on monimutkainen ja vieläpä äärettömän sekava kokonaisuus IBM:n tapauksessa.

Mutta tuon valmistumista odotellessa voidaan ottaa sillisalaattimainen yhteenveto mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut lahtelaisella muinaistietokonerintamalla. Aloitetaan Suomen tietokonehistoriaa ravistelevalla jutulla.


Esko Koho ja Suomen ensimmäinen kotitietokone

Mikä oli Suomen ensimmäinen kotitietokone?…