Siirry pääsisältöön

8BBS - Pala hakkeroinnin historiaa löydetty

BBS taitaa olla tuntematon käsite nykyihmiselle. Bulletin Board Service (suomenkielessä kutsuttu "purkiksi") oli tavallisen kuolevaisen ensimmäinen kosketus tietoverkkoihin kotoa käsin. Ja siihen muuten ei tarvittu edes tietokonetta, pelkkä "tyhmä" terminaali modeemin kanssa riitti.

BBS oli nykyisten foorumien edeltäjä. Käyttäjä kirjautui järjestelmään terminaalilla tai tietokoneella modeemin avustamana puhelinlinjan yli BBS-palveluun. Toisin sanoen soitti modeemilla puhelinnumeroon, jossa BBS-palvelu oli. Palvelussa pystyi lukemaan jättämään viestejä, myös yksityisesti toisille käyttäjille. Tämä siis jo 70-luvulla! Itse palvelun muodosti (mini- tai keskus)tietokone BBS-softalla.


8BBS


8BBS on varmaan yksi kiinnostavin "purkki" menneisyydestä, se toimi Kaliforniassa vuosina 1980-1982 ja päättyi lopullisesti poliisien takavarikoidessa kiintolevyt. Purkkia ei moderoitu oikeastaan ollenkaan ja se saavutti suosiota juuri hakkereiden parissa. Samasta syystä Cyberpunk-kirjan lähteenä käytettiin 8BBS:n lokeja.

8BBS:ää pyöritettiin PDP-8/E -minitietokoneella makuuhuoneesta käsin. 32k 12-bit (nykymuodossa 48kB) ferriitirengasmuistia ja pari RK05 (1.6MB) kovalevyä rautana. Softa BBS:lle oltiin tehty omin käsin. Mikä järjettömintä nykyajan ihmisen mittapuulla, vain yksi käyttäjä pystyi 8BBS:ssä olemaan kerrallaan!

Lokista paljastuu paikoin myös käyttöliittymästä pätkiä. Tässä yritys poistaa viesti ilman oikeuksia.


Käyttöliittymä on merkkipohjainen, kuten BBS:sä yleensä. Kirjoitat käskyn ja BBS vastaa käskynmukaisesti. Esimerkkiksi "?" (+enter) tulostaa ohjeet BBS:ssä käytettävissä olevista käskyistä.


Kadonneet viestit löytyvät


Silent700-blogin pitäjä oli saanut nipun traktoripaperia lahjoituksen yhteydessä. Nämä paperit osoittautuivat melkoiseksi löydöksi, puuttuvat viestilokit 8BBS:sta! Osa lokeista oli jo aikaa sitten säilötty Cyberpunk-kirjaa tehtaillessa, mutta täydellistä viestilistausta ei ollut olemassa.

Ennen kuin nyt. Kaikki olemassa olevat listaukset ovat yhdistetty (600 sivua) ja luettavissa Internet Archivessa!Keskustelu ei ole muuttunut 35 vuodessa mitenkään


Nämä viestilokit antavat ainutlaatuisen ikkunan tietoverkoissa käytävän keskustelun historiaan. 8BBS:n viestit koostuvat hakkerointiohjeista, saavutuksista hakkeroinnissa, isojen firmojen modeemien numeroista, myynti-ilmoituksista ja sekalaisesta riitelystä vähän kaikista aiheista.

Ei taida enää MIT:n modeemi vastata...


Hämmentävää kuinka samat aiheet ovat pyörineet jo tuolloin, esimerkiksi piratismi ja tietoturvaongelmat. Ja vielä hämmentävämpää on, että joku tutki jo tuolloin tietoverkoissa esiintyvää häirintää.

Melkoinen edelläkävijä!


Draamaa ei puutu 8BBS:stä. Naishakkeri Susan Thunder (oikealta nimeltään Susan Headley) kaataa Dave Starrin BBS:n ja siitä alkaa nokittelu, johon sitten sekaantuu muita. Riidan kehittyminen viestiketjun loppua kohti on huikeaa seurattavaa. Juonipaljastuksena kerrottakoon, että se päättyy oikeusjuttuun ;)

Aikuismainen käytös osattiin jo tuolloin.


Tuttuja nimiä vilahtelee seassa, mm. Al Kossow, Bitsaversin ylläpitäjä, joka vieläkin vaikuttaa classiccmp.org:in postituslistalla.

Keskustelun tasokaan ole kyllä juurikaan noussut 35 vuodessa oikeastaan ollenkaan. Päänsoittoa, uskonnosta kiistelyä, ihmetuotteiden myynti-ilmoituksia (spämmiä), seksiseuran hakemista ja muita internetin lieveilmiöitä. Mutta yksi asia paistaa poissaolollaan, hymiöt.

Vaikka hymiötä ei tuona aikana tunnettu, ASCII-taide kylläkin.

Lähde: http://silent700.blogspot.fi/2014/12/is-this-something.html
8BBS-lokit: https://archive.org/details/8BBSArchiveP1V1
Cyberpunk http://books.google.fi/books/about/Cyberpunk.html?id=PZyFC11SGj8C&redir_esc=y

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi löytö talliin - IBM 1800

IBM 1800. On se upea.

Joskus se päivä paistaa risukasaankin, tällä kertaa aivan uskomattoman kokoisen ja upean IBMn muodossa. Olin kerännyt vuosien aikana kokoelman 80-luvun tietokoneita, en itseäni varten vaan lähinnä siksi, että joku muu tulisi tarvitsemaan niitä kokoelmiinsa tulevaisuudessa. Oma kiinnostukseni kun on ollut mineissä ja mainframeissa, jenkkejä myöten olen yrittänyt jotain jättiläistä saada tallin nurkkaan.

Reilu vuosi sitten aloin hukkaamaan kasarikokoelmaa ja kyselin kaikilta koneiden noukkijoilta tietääkö kukaan mitään tosi vanhaa tietokonetta jossain päin Suomea. Yksi Atari 800:sta kiinnostunut kaveri vinkkasi, että Outokummussa on vanha, rekan kokoinen tietokone toimettomana.

Koska fiksaationi mainframe-tietokoneisiin on melko huolestuttavalla tasolla (ainakin tyttöystävän mielestä) oli pakko kaivaa kaverilta kaikki tieto koneesta. Yhteystiedot tulivat mistä kysyä lisää ja pari kuvaa, joista sitten lähti jakkara alta. Tunnistin heti mistä on kyse, IBM 1800, ikälu…

IBM 1800 - Ensimmäiset savut

Voin vihdoin ilmoittaa kaikille blogin lukijoille, että Heili on on saanut sähköä sisuksiinsa ja on melkoisen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa, ainakin olosuhteet huomioon ottaen. Tietenkään tämä ei tapahtunut ihan päivässä, vasemmalla kädellä huitaisten tai ilman ongelmia ja armotonta skopettamista.

Alkuun virtalähteet 1800:ssa on 18 virtalähdettä, joiden kaikkien tarpeellisuus ei ole selvinnyt blogin kirjoittajallekaan. Samaa jännitettä on useampaa ja koot ovat hurjia: isoimmat 6V/18A ja massaa yli kymmenen kilon. 

Virtalähteissä on yksi erikoinen piirre, niiden pitää ola vähintään 25% kuormalla, jotta regulointi toimii oikein. Tämä ongelma on ratkaistu koneen sisällä nipulla tehovastuksia, jotka syövät neljänneksen virtalähteiden tehosta lämmöksi, riippumatta tekeekö tietokone yhtään mitään. 
Testasin ensin jokaisen virtalähteen yksitellen pöydällä suoraan sukotulpasta, apuna skooppi ja nippu autonpolttimoita keinotekoiseksi kuormaksi. 17 virtalähdettä selviytyi hyvin testistä, v…

IBM 1800 - Se toimii sittenkin

Pahoitteluni lukijoilleni alkuun blogin luvattoman pitkästä hiljaiselosta. Lupasin reilu kuukausi sitten kommenttiosiossa juttua viikonlopuksi (...tosin en sanonut mille viikonlopulle ;), mutta yksinkertaisesti aika on ollut sen verran kortilla, ettei näihin harrastuksiin ole ehtinyt paneutumaan. No nyt sitä juttua kuitenkin tulee kahden kuukauden ajalta, kahdessa osassa!


Ensimmäinen ohjelma Pessimisti ei pety, ei edes tälläkään kertaa; vastoin kaikkia odotuksia ja/tai todennnäköisyyksiä, Heili ajoi jo ensimmäiset testiohjelmat parisen kuukautta sitten. Ei kylläkään kovin kummoisia, sillä interface PC:n ja Heilin välillä on vielä kesken. Ohjelmat pitää vieläkin naputella taulun kytkimien kautta binäärinä ja ymmärrettävistä syistä, Y-sukupolven edustajan pää ei yksinkertaisesti kestä (vaikka kytkimien ketkuttelu onkin kivaa aikansa).

1130/1800:n yhden rekisterin arkkitehtuuri (accumulator-based architecture) on vähänkään moderneihin koneisiin tottuneelle hiukan omituinen. Ohjelmoijall…

Kuulumisia pitkän tauon jälkeen

Nyt alkaa olemaan jo aika päivittää blogiin jotain, sillä edellisestä kerrasta on jo yli vuosi ja kommenttiosuuksissa on tullut parikin kertaa luvattua uutta materiaalia milloin mihinkin mennessä. Ikävä kyllä vuosi on ollut niin kiireinen ja syy se tuttu, oma yritys ja ne kymmenet siihen liittyvät projektit.

Ajattelin ensin viimeistellä ja julkaista yli vuosi sitten aloittamani IBM:n kovalevynjutun, mutta yksinkertaisesti se ei ole vieläkään valmis ja jutun koko on turvonnut raamatullisiin mittasuhteisiin. Kovalevyihin liittyvä historia, mekaniikka, elektroniikka, formaatti, rajapinnat, softa ja muu on monimutkainen ja vieläpä äärettömän sekava kokonaisuus IBM:n tapauksessa.

Mutta tuon valmistumista odotellessa voidaan ottaa sillisalaattimainen yhteenveto mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut lahtelaisella muinaistietokonerintamalla. Aloitetaan Suomen tietokonehistoriaa ravistelevalla jutulla.


Esko Koho ja Suomen ensimmäinen kotitietokone

Mikä oli Suomen ensimmäinen kotitietokone?…