Siirry pääsisältöön

HP1000 - Paketti saapuu


TNT kiikutti vihdoin ostamani HP1000:nen valtameren toiselta puolelta. Tarkalleen ottaen kyseessä on HP2109 E-series, mutta HP:n sekavan mallinumeroinin takia tätä kutsutaan 1000-sarjaksi (tai 21MX-sarjaksi). Aivan uskomattoman upea laite kunnoltaan, jos huomioidaan että tämä on 30...40 vuotta vanha.Hirveästi ei ollut aikaa leikkiä koneella, johtuen työkiireistä, mutta tässäpä pieniä ensivaikutelmia, luokattoman huonolla kamerapuhelimella otettuna...Alkuperäinen omistaja on näköjään ollut US Navy, käyttötarkoitus kilven mukaan "part of radcom station"...eli jokin tutkan pääte..? Valmistajan tarrassa lukee Grumman Aerospace Division, eli mitä todennäköisimmin tämä on ollut osa jotain kyseisen valmistajan tutkajärjestelmää. Ties vaikka on ollut mukana Perisianlahden rähinöissä 90-luvun alusssa.

Sitten meneekin mielenkiintoiseksi. On selvää että osa väylissä olevista korteista on uudempia kuin kone itse, mutta erityisesti yksi kortti pisti silmään.


20 vuotta liian uusi osa

Ethernet-liitin? SCSI-liitin? Piirien päiväykset 1995..? Kyllä, HP:lla tuki näille 70-luvun ihmeille kesti pitkälle 90-luvulle ja koneita on varmaan vieläkin käytössä. Tämä Ethernet/SCSI-sovitin (jos siis on edes, voihan tuo RJ45-liitäntä olla vaikka voileipägrillille) on jonkun kolmannen osapuolen tekele, harmi ettei nimeään viitsinyt raapaista omaa nimeään siihen. Todennäköisesti kortti on jonkin sortin levyasemaemulaattori. Jos joku tunnistaa mistä on kyse, niin saa postia laittaa!


Etummaisen väylän kortteja: muistia, muistinohjaimia, muistinsuojausta.


...ja taaemman väylän (IO:ta, IO:ta, IO:ta, mysteeri-ROM-kortti ja kellokortti)


Aparaatin pohjasta löytyy CPU-kortti ja käskykannan laajennuskortti

Kuten aiemmassa postauksessani kerroin, on kyseessä 16-bittinen, TTL-pohjainen minitietokone. Erikoisuutena muokattava mikrokoodi, joka sitten mahdollisti enemmän tai vähemmän jännittäviä ominaisuuksia omana aikanaan. Ja kun tämä on E-series (Extended) on tietysti käskyjä lisää. Ne löytyvät mikrokoodi/käskylaajennuskortilta CPU-kortin alta. Ja tuo iso kortti on todellakin CPU. Siis ei emolevy, vaan CPU ;) ...mitat noin 50cm x 40 cm!


Tässä HP:ssä ei tarvi enää binary loaderia napsutella muistiin taulun kytkimistä, ROM-piiriltä saa valita mieleisensä boottivälineen.

Entä sitten tälläisen matolaatikon suorituskyky? Vaikka suorituskyvyn vertaaminen kahden aivan eri käyttöön tarkoitun koneen välillä voi ollakin epäreilua, niin rakkaaseen C64:n MOS6502/6510-suorittimeen on tämä HP olisi karkeasti noin 2...4 kertaa nopeampi. Tässä yksilössä muistia 64kw + 64kw, laajennettavissa aina megatavuun asti (...ankaralla bank switch'llä, osoiteväylä on nimittäin 15-bittinen, viimeinen bitti ilmaisee epäsuoraa muistinosoitusta). IO-väylän tiedonsiirto 1Mw / sek. Rajuja vehkeitä omana aikanaan!

Seuraavassa osassa sitten tutkitaan HP:n sielunelämää ja katsotaan herääkö se henkiin.

Kommentit

  1. Taitaa olla tutkan testipenkin pala entisessä elämässään tuo:

    http://skyfiredragon.deviantart.com/art/Radcom-454399694

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Selvisi sekin sitten, sieltähän se on peräisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi löytö talliin - IBM 1800

IBM 1800. On se upea.

Joskus se päivä paistaa risukasaankin, tällä kertaa aivan uskomattoman kokoisen ja upean IBMn muodossa. Olin kerännyt vuosien aikana kokoelman 80-luvun tietokoneita, en itseäni varten vaan lähinnä siksi, että joku muu tulisi tarvitsemaan niitä kokoelmiinsa tulevaisuudessa. Oma kiinnostukseni kun on ollut mineissä ja mainframeissa, jenkkejä myöten olen yrittänyt jotain jättiläistä saada tallin nurkkaan.

Reilu vuosi sitten aloin hukkaamaan kasarikokoelmaa ja kyselin kaikilta koneiden noukkijoilta tietääkö kukaan mitään tosi vanhaa tietokonetta jossain päin Suomea. Yksi Atari 800:sta kiinnostunut kaveri vinkkasi, että Outokummussa on vanha, rekan kokoinen tietokone toimettomana.

Koska fiksaationi mainframe-tietokoneisiin on melko huolestuttavalla tasolla (ainakin tyttöystävän mielestä) oli pakko kaivaa kaverilta kaikki tieto koneesta. Yhteystiedot tulivat mistä kysyä lisää ja pari kuvaa, joista sitten lähti jakkara alta. Tunnistin heti mistä on kyse, IBM 1800, ikälu…

IBM 1800 - Ensimmäiset savut

Voin vihdoin ilmoittaa kaikille blogin lukijoille, että Heili on on saanut sähköä sisuksiinsa ja on melkoisen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa, ainakin olosuhteet huomioon ottaen. Tietenkään tämä ei tapahtunut ihan päivässä, vasemmalla kädellä huitaisten tai ilman ongelmia ja armotonta skopettamista.

Alkuun virtalähteet 1800:ssa on 18 virtalähdettä, joiden kaikkien tarpeellisuus ei ole selvinnyt blogin kirjoittajallekaan. Samaa jännitettä on useampaa ja koot ovat hurjia: isoimmat 6V/18A ja massaa yli kymmenen kilon. 

Virtalähteissä on yksi erikoinen piirre, niiden pitää ola vähintään 25% kuormalla, jotta regulointi toimii oikein. Tämä ongelma on ratkaistu koneen sisällä nipulla tehovastuksia, jotka syövät neljänneksen virtalähteiden tehosta lämmöksi, riippumatta tekeekö tietokone yhtään mitään. 
Testasin ensin jokaisen virtalähteen yksitellen pöydällä suoraan sukotulpasta, apuna skooppi ja nippu autonpolttimoita keinotekoiseksi kuormaksi. 17 virtalähdettä selviytyi hyvin testistä, v…

IBM 1800 - Se toimii sittenkin

Pahoitteluni lukijoilleni alkuun blogin luvattoman pitkästä hiljaiselosta. Lupasin reilu kuukausi sitten kommenttiosiossa juttua viikonlopuksi (...tosin en sanonut mille viikonlopulle ;), mutta yksinkertaisesti aika on ollut sen verran kortilla, ettei näihin harrastuksiin ole ehtinyt paneutumaan. No nyt sitä juttua kuitenkin tulee kahden kuukauden ajalta, kahdessa osassa!


Ensimmäinen ohjelma Pessimisti ei pety, ei edes tälläkään kertaa; vastoin kaikkia odotuksia ja/tai todennnäköisyyksiä, Heili ajoi jo ensimmäiset testiohjelmat parisen kuukautta sitten. Ei kylläkään kovin kummoisia, sillä interface PC:n ja Heilin välillä on vielä kesken. Ohjelmat pitää vieläkin naputella taulun kytkimien kautta binäärinä ja ymmärrettävistä syistä, Y-sukupolven edustajan pää ei yksinkertaisesti kestä (vaikka kytkimien ketkuttelu onkin kivaa aikansa).

1130/1800:n yhden rekisterin arkkitehtuuri (accumulator-based architecture) on vähänkään moderneihin koneisiin tottuneelle hiukan omituinen. Ohjelmoijall…

Kuulumisia pitkän tauon jälkeen

Nyt alkaa olemaan jo aika päivittää blogiin jotain, sillä edellisestä kerrasta on jo yli vuosi ja kommenttiosuuksissa on tullut parikin kertaa luvattua uutta materiaalia milloin mihinkin mennessä. Ikävä kyllä vuosi on ollut niin kiireinen ja syy se tuttu, oma yritys ja ne kymmenet siihen liittyvät projektit.

Ajattelin ensin viimeistellä ja julkaista yli vuosi sitten aloittamani IBM:n kovalevynjutun, mutta yksinkertaisesti se ei ole vieläkään valmis ja jutun koko on turvonnut raamatullisiin mittasuhteisiin. Kovalevyihin liittyvä historia, mekaniikka, elektroniikka, formaatti, rajapinnat, softa ja muu on monimutkainen ja vieläpä äärettömän sekava kokonaisuus IBM:n tapauksessa.

Mutta tuon valmistumista odotellessa voidaan ottaa sillisalaattimainen yhteenveto mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut lahtelaisella muinaistietokonerintamalla. Aloitetaan Suomen tietokonehistoriaa ravistelevalla jutulla.


Esko Koho ja Suomen ensimmäinen kotitietokone

Mikä oli Suomen ensimmäinen kotitietokone?…